КАТЕГОРИЈА

Култура

Што да правите во Скопје ОВОЈ ВИКЕНД

Доброутро сончеви скопјани што секаде со вас носите сонце, и вам накострешени скопјани што секаде со вас носите костреши. Како сте... Прочитај повеќе тука...Култура – Слободен печат

Предавање за психологијата на византиската икона низ делата на руските зографи

Предавање „Психологија на византиската икона низ делата на руските зографи“ ќе биде одржано вечер во организација на Рускиот центар... Прочитај повеќе тука...Култура – Република

Спасов: Да се почитува јазикот на другиот

УНЕСКО го прогласи 21 февруари за Меѓународен ден на мајчиниот јазик и суштината е во тоа да биде симбол на толеранција и културна... Прочитај повеќе тука...Култура – Слободен печат

Што е архитектура?

Промоција и трибина за книгата „Што е архитектура?“ ќе се одржи вечерва, во 19 часот, во „Јуроп хаус“. Книгата го истражува светот на... Прочитај повеќе тука...Култура – Нова Македонија

„Женидба“ на Гогољ гостува во МНТ

Во Македонскиот народен театар вечер ќе биде изведена гостинската претстава „Женидба“ од Гогољ во режија на Милан Караџиќ,... Прочитај повеќе тука...Култура – А1он

Комедијанти

Дмитри Кабалевски (1904-1987) спаѓа меѓу руските композитори и педагози што оставиле длабок печат во историјата на музиката. Во... Прочитај повеќе тука...Култура – Нова Македонија

Повик за доставување 8мм ленти, продолжува проектот „Тајните филмски архиви на градот“

Филмскиот центар Вардар филм-Скопје со поддршка на Град Скопје ќе го реализира вториот проект „Тајните филмски архиви на градот“ и... Прочитај повеќе тука...Makpress.mk